"... Nem az számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak Isten,
aki a növekedést adja." - 1 Kor 3, 7-8
Vissza a beszámolókhoz

Beszámoló a IV. Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért rendezvényről!

A Szent-Györgyi mentordiák program keretein belül lehetőségünk nyílt részt venni a Szegedi Orvostudományi Egyetem és a Természettudományi Kar közös tudományos rendezvény sorozatán.

A résztvevő diákok 11. osztályos tanulók, akik birtokában voltak a szükséges biológiai ismereteknek, valamint egy 10. osztályos kémia versenyző, aki egész éves munkája alapján kiérdemelte a hétvégi részvételt.

Diákjaim feladatul kapták, hogy nézzenek utána a Szegedi Egyetemen zajló legfontosabb kutatási témáknak, valamint az érkező vendég Nóbel-díjas kutató munkásságának. Mindannyian nagyon motiváltak voltak és örömmel dolgoztak a kiadott feladatokon.

A Szegeden töltött hétvége nagyon színvonalas volt. A professzionális szervezés azzal kezdődött, hogy személyesen üdvözölt a szegedi koordinátor minden intézményt. A szükséges információk után elfoglaltuk a hotel szobákat és hamarosan érkezett a hétvége egyik legfontosabb történése, a Nóbel-díjas előadás. Erwin Neher göttingeni kutató 1991-ben kapott orvostudományi kategóriában Nóbel-díjat a sejtek ioncsatornáinak kutatásáért. Az előadás angolul zajlott, mint ahogy az egész hétvégi rendezvény sorozat, ami jól szimulálta a diákoknak a TDK-k hangulatát.

A lebilincselően izgalmas előadást a Szegedi Kutatók (mentor tanárok) előadása követte. Minden mentor tanár bemutatta mentoráltjait, akik 10-15 percben összefoglalták a tanszékükön folyó kutató munkát. Ez a része a projektnek rendkívül érdekes volt, mert bemutatta, milyen kutatási témába kapcsolódhatnak be diákjaink, ha Szegedre jönnek tanulni. Ezután, kellőképpen elfáradva lehetőségünk volt kultúrális programra, vezetett csoportokban megnéztük Szeged város nevezetességeit. Ez azért is fontos része volt a programnak, mert a csoport nagy része nem ismerte még Dél-Magyarországnk ezen részét. Miközben a projekt és az előadások zajlottak, a gyerekeknek lehetőségük volt laboratóriumi gyakorlaton részt venni. Az elmúlt évben Európai Úniós támogatásból valósult meg a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban egy természettudományos laboratórium( TERMOSZ), ahol a kiválasztott, tehetséges kutató diákok munkáikat végezhetik. Ebben a laboratóriumban, csoportbeosztásban kísérletet tettek a szervezők arra, hogy folyamatosan, megállás nélkül kísérleti munkát végeztessenek a meghívott diákokkal 30 órán keresztül! Így volt, aki hajnal 3 órakor látott munkának. Ez külön egyedivé és izgalmassá tette a kutakodást. A mi csoportunk 22:30 – 00:30-ig dolgozott. Növények epigenetikai vizsgálatát végeztük gélelektroforézises és spektroszkópiás módszerrel. A labormunka során a mi csoporunk diákjai bizonyultak a legjobbnak. A diákok késő este, szinte hajnalban tértek vissza a szállodába. A tanároknak még nem volt vége a napnak.

A napot egy tanári összejövetel zárta, ahol megismerkedtünk és beszélgethettünk is - nem kicsit fáradtan -  Magyarország legnevesebb, nemzetközileg is elismert orvos kutatóival, illetve a szervezőkkel. Szombat reggel neves előadó kezdte a napot, Eva-Maria Neher, Erwin Neher felesége, aki a göttingeni Kutató Laboratórium (xLab) vezetője, valamint az ottani mentordiák rendszer igazgatója. Érdekesség, hogy a göttingeni kutatók közül az elmúlt 50 évben 40 Nóbel-díjas kutató került ki, ami számérték önmagáért beszél. Részben ezért alakult ki egy szoros kapcsolat Szeged és Göttingen között, mind tanulmányi, mind pedig tudományos szempontból. Megismertük a kutató bázist, valamint azt a professzionális rendszert, amellyel szelektálják a legjobbakat, már középiskolában és irányítja specifikusan azon terület felé, amely az illetőt érdekli és ahol a leginkább ki tudja élni a kreativitását.

Az előadást ismét mentorok és mentoráltak színvonalas előadása követte. A szekciót az orvostudományi centrum vezetője zárta be, aki részletesen bemutatta az orvosi és természettudományos képzést Szegeden, valamint felvázolt párhuzamosan egymás mellett életpálya modelleket, melyeket az ide felvételt nyert diákok kitartás, elhivatottság, szorgalom mellett végigvihetnek.

A napot Ópusztaszeren folytattuk, ahol Neher professzor úrral együtt megcsodálhattuk a Feszty-körképet és a magyarság rövid történetét.

Visszatérve Szeged városába, a napot Gálaest zárta a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol extra meglepetésre, a Tudományegyetem kutatói adtak elő Magyar Népi Táncokat, valamint Neher professzor átadta (a Nóbel-díjátadó mintájára) a 2015-ös év legkiemelkedőbb Magyar Orvoskutatójának a díjat, amit ebben az évben az agykutatás területén vittek el.

A napot egy éjszakai városi sétával zártuk, ahol megismertük Szeged város legjobb cukrászdáját, itt egyéni élmények megosztására is lehetőség nyílt.

A hétvége, azt gondolom,  elérte a célját. A Szegedi Egyetem ilyen és hasonló programokkal megcélozza a legjobb képességű középiskolás diákokat, akiket motivál és erősít abban, hogy ezen a területen lehetőség szerint náluk – Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő kutatási centrumában - folytassák tanulmányaikat. 

Köszönjük a koordinátoroknak, szervezőknek, valamint a Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumnak a lehetőséget, hogy részt vehettünk a rendezvényen.

Csikós Csaba
szaktanár

Vissza a beszámolókhoz

  Következő események

  • 2024-03-04

   Szóbeli felvételi A kompetenciamérési időszak kezdete

  2024-03-05

  Szóbeli felvételi

2024-03-06

Szóbeli felvételi

2024-03-14

Megemlékezés az 1848-as forradalom- és szabadságharcról

2024-03-15

Nemzeti ünnep

© 2024 Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium - Minden jog fenntartva